JBC opent Innovation Lab op de Corda Campus

Print je kleren binnenkort in een JBC-winkel?

JBC opent vandaag haar Innovation Lab op de Corda Campus in Hasselt. De Belgische kledingketen experimenteert er momenteel met bewegingssensoren, gepersonaliseerde in-store boodschappen, een pop-up printshop en een feedbacktotem. Zo gaat het bedrijf in co-creatie met klanten, start-ups, bedrijven en onderzoekscentra op zoek naar innovaties die de winkelervaring voor klanten nog aangenamer en persoonlijker kunnen maken.

Klantbehoefte als startpunt, technologie als facilitator

De wereld verandert snel, en dat geldt evenzeer voor het winkelgedrag van consumenten. In haar Innovation Lab gaat JBC op zoek naar relevante en realistische oplossingen om haar klanten nog beter bij te staan tijdens het online en offline winkelen. Het bedrijf vertrekt hierbij steeds vanuit de behoeften van haar klanten. “Technologie biedt een faciliterende rol, maar mag nooit het startpunt noch een drempel zijn”, licht Dennis Gommé, Digital Innovation Expert bij JBC, toe.

Alle innovaties worden twee tot vier maanden in het JBC Innovation Lab getest, geëvalueerd en continu bijgestuurd. Aan de hand van drie criteria wordt bepaald of een innovatie in de Belgische JBC-winkels zal worden uitgerold. Eerst en vooral moet de oplossing een antwoord bieden op een klantbehoefte en dus voldoende relevant zijn voor de JBC-klant van morgen. Daarnaast worden ook de uitvoerbaarheid en rendabiliteit van elke innovatie onder de loep genomen.

In het JBC Innovation Lab zijn innovaties aanwezig die vandaag al een plek hebben in de Belgische JBC-winkels en we verder willen optimaliseren, maar evenzeer innovaties die momenteel proefdraaien in het lab of waar we morgen mee willen starten. We leggen de lat hoog. Het is de bedoeling dat de innovaties echt een meerwaarde bieden voor onze klanten om hen nog beter te kunnen bijstaan tijdens het winkelen. Dat kan dus ook betekenen dat sommige prototypes die we momenteel testen hun weg naar de winkels niet zullen vinden”, vult Gommé aan.

In-store analytics en personalisatie van kledij

Momenteel experimenteert JBC met bewegingssensoren, gepersonaliseerde in-store boodschappen, een pop-up printshop en een feedbacktotem. Hoe het de inrichting van de winkel beter kan afstemmen op het winkelgedrag van klanten, zodat zij zo gemakkelijk mogelijk vinden wat ze zoeken, gaat het bedrijf na via bewegingsdetectie. Daarnaast bouwt JBC samen met Nurama en de Research Retail Innovation afdeling van de PXL Hogeschool aan een proefproject waarbij in-store boodschappen aan de klant wordt aangepast. Met de Gentse start-up Flâneur, die sterk bezig is met gepersonaliseerde kledij voor jongeren, werkt JBC aan een oplossing voor in-store personalisatie van kledij. In het Innovation Lab is vandaag namelijk een pop-up printshop gevestigd die het voor klanten mogelijk maakt hun eigen gepersonaliseerde kledingstuk te ontwerpen en ter plaatse te laten printen. Tot slot test JBC in haar Innovation Lab op dit moment ook oplossingen om feedback te vragen aan haar klanten, zodat het bedrijf haar innovaties snel kan bijsturen waar nodig.

Naast nieuwe oplossingen die mogelijks hun weg zullen vinden naar de Belgische JBC-winkels, worden in het Innovation Lab ook bestaande oplossingen zoals het Pienter Pashok en de JBC-kiosk verder geoptimaliseerd. Het Pienter Pashok is een paskamerservice met interactief scherm die outfitinspiratie geeft op basis van klantenprofiel en de mogelijkheid biedt om een andere kleur of maat naar het pashokje te laten brengen. Via de JBC-kiosk kunnen klanten dan weer kledingstukken online bestellen en de voorraad van (dichtbijzijnde) winkels bekijken.

Samen bouwen aan JBC van morgen

Het JBC Innovation Lab kadert in de continue zoektocht van het bedrijf naar manieren om de klant nog beter bij te staan tijdens het winkelen. Samen met start-ups, bedrijven, onderzoekscentra en klanten test het Belgische kledingmerk er innovaties die het leven van consumenten makkelijker kunnen maken, al dan niet ondersteund door technologie. “We geloven in de kruisbestuiving tussen ervaren rotten in het vak en jonge ondernemers. Samen kunnen we bouwen aan JBC van morgen en klanten de optimale shopervaring bieden”, zegt Lode Van Laere, Chief Omnichannel Officer bij JBC.

Klanten die wensen mee te werken aan JBC van morgen kunnen zich aanmelden via innovation@jbc.be.

Lode Van Laere

Chief Omnichannel Officer, JBC

Dennis Gommé

Digital Innovation Expert, JBC

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over JBC

JBC werd in 1975 opgericht door Jean-Baptiste Claes en is een familiebedrijf pur sang dat vandaag zij aan zij geleid wordt door Bart en Ann Claes. Met haar sterke positie op het middensegment heeft JBC oog voor alle leden van het gezin en elk budget. Het bedrijf heeft als doel de laatste modetrends te vertalen in betaalbare, kwaliteitsvolle kleding die duurzaam wordt geproduceerd. Het bedrijf heeft een sterke omnichannel-aanpak en behaalde in 2016 een omzet van 240 miljoen euro (incl. btw). Een ambitie die resulteert in collecties met een lokale insteek en respect voor mens en milieu. JBC is sinds 1 april 2015 lid van Fair Wear Foundation en is bovendien de eerste Belgische retailer die het Bangladesh Veiligheidsakkoord heeft ondertekend. Claes Retail Group (CRG), de overkoepelende holding boven JBC en Mayerline, telt meer dan 1500 medewerkers (direct en indirect) en bezit zo’n 210 winkels in België, Duitsland en Luxemburg, waarvan 146 JBC-winkels en 64 Mayerline-winkels. CRG behaalde in 2016 een omzet van 287 miljoen euro (incl. btw) en Mayerline tekende een omzet van 47 miljoen euro (incl. btw) op.