Alexander De Croo trapt Week van de Fair Trade af bij JBC

De Belgische kledingketen JBC zet zich al jaren in voor een eerlijke toeleveringsketen en kreeg van organisatoren Trade for Development Center BTC de eer om de Week van de Fair Trade onder leiding van minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo officieel van start te laten gaan in de nieuwe JBC-winkel in Aalst.

Wereldwijd 1 op 9 mensen onder de armoedegrens

De Week van de Fair Trade beklemtoont van 4 tot 14 oktober het belang van eerlijke arbeidsomstandigheden voor boeren, arbeiders en gezinnen over de hele wereld. Wereldwijd leeft maar liefst 1 op 9 mensen onder de armoedegrens. Niet goedkope, maar duurzaam geproduceerde producten tegen een juiste prijs kunnen het tij keren. 

Duurzame kleding erg complex proces

Al jaren breekt JBC een lans voor eerlijke kleding door elk aspect binnen de toeleveringsketen onder de loep te nemen, of het nu om ontwerp, materiaalgebruik of transport gaat. En dat is niet eenvoudig. Het maken van duurzame kleding is namelijk zeer complex, onder andere omdat het productieproces zich over veel regio's verspreidt. De kledingketen gaat daarom stap voor stap te werk om tastbare verbeteringen te verwezenlijken en zo op lange termijn bij te dragen aan een duurzamere kledingindustrie. “De principes van fair trade doen steeds meer hun intrede in de textielketen en dat is een goede zaak”, vindt minister Alexander De Croo. “We zien steeds meer dat ook grotere merken de stap zetten naar eerlijke kleding door bijvoorbeeld voor meer transparantie te zorgen in de aanvoerketen. Dat geeft je als consument de kans om bewust te kiezen voor eerlijke kleding.”

Een voorbeeld is de recent gelanceerde Transparency Tool voor de 360° duurzame I AM-collectie die te verkrijgen is bij JBC. Via de Transparency Tool kunnen klanten de oorsprong van hun kledij nagaan en krijgen ze informatie over de fabriek waar hun I AM-kledingstuk geproduceerd werd. In deze collectie worden bovendien uitsluitend duurzame materialen gebruikt. Al het gebruikte katoen is biokatoen, geteeld zonder pesticiden en chemicaliën. Ook alle denims – al dan niet gerecycled - zijn biologisch en milieuvriendelijk gemaakt, met zo weinig mogelijk waterverbruik en zonder de ongezonde ‘sandblasting’-techniek. Daarnaast werd in deze collectie ook gewerkt met lyocel (een kunstmatige vezel op basis van natuurlijke houtpulp, een ecologische variant voor viscose) en met gerecycled polyester gemaakt van petflessen.

Samen altijd sterker

De kledingketen gelooft sterk dat samenwerking tussen bedrijven, belangenorganisaties en ngo’s over landen en continenten heen primordiaal is om verbeteringen op wereldschaal mogelijk te maken. “Daarom ondertekende JBC in 2013 als eerste Belgische kledingretailer het Bangladesh Veiligheidsakkoord, dat opgesteld werd naar aanleiding van de ramp in Rana Plaza op 24 april van datzelfde jaar”, stelt Ann Claes, CEO en CBO bij JBC. Daarmee beloofde het familiebedrijf zich elke dag in te zetten voor veiligere arbeidsomstandigheden in de Bengaalse textielfabrieken. Daarnaast is JBC sinds 2015 ook lid van de onafhankelijke belangenorganisatie Fair Wear Foundation (FWF) en volgt zij haar leveranciers nauwgezet op tot het naleven van eerlijke en gezonde arbeidsomstandigheden zoals gestipuleerd in haar Code of Conduct, die door FWF werd goedgekeurd en door alle leveranciers moet worden ondertekend alvorens te mogen produceren voor JBC.

Jaarlijkse evaluatie van de arbeidsomstandigheden

Alle leden worden door Fair Wear Foundation aan een jaarlijkse controle onderworpen, de zogenaamde Brand Performance Check, waaruit een evaluatierapport met aanbevelingen volgt. De samenwerking tussen Fair Wear Foundation en JBC verloopt erg positief, zo licht Lotte Schuurman, Communications Manager bij FWF, toe: “JBC is open over de stappen die het heeft gezet en nog moet zetten op weg naar betere arbeidsomstandigheden. Fair Wear Foundation controleert dat jaarlijks en maakt die resultaten ook publiek. Daarmee stelt JBC zich best wel kwetsbaar op, maar het toont tenminste dat het bedrijf eerlijk durft te zijn over de verbeterpunten - en die zijn er bij alle kledingmerken. Het is van belang dat je daar samen met de fabrieken aan gaat werken, en dat is wat JBC probeert te doen.”

Vorig jaar behaalde JBC een score van 52 op 75 bij de jaarlijkse evaluatie van Fair Wear Foundation, een resultaat dat slechts weinigen evenaren in het eerste jaar van hun lidmaatschap. Dit jaar verbeterde JBC haar score en behaalde het 61 punten, goed voor een stijging van negen punten in plaats van de vooropgestelde vijf punten. De Belgische kledingketen heeft het afgelopen jaar dus grote stappen in de juiste richting gezet en zal in het komende jaar vooral inspanningen leveren om haar inkoopproces en productieplanning verder te optimaliseren. “We zijn zeker van plan om op dit elan verder te gaan. Zo zullen we onder andere blijven inzetten op de audits in onze fabrieken, de 360° duurzame I AM-collectie en onze Transparency Tool, aldus Ann Claes, CEO en CBO bij JBC. “Om de omstandigheden in onze Bengaalse fabrieken nog nauwer te kunnen opvolgen, gaan we er in 2018 bovendien met een extern kantoor samenwerken.”

JBC_Social_Report_2016.pdf

PDF - 1.7 Mb

Katrien Vangrunderbeeck

Internal Communication Officer, JBC

Jacinta De Deckere

Consultant, Ketchum

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over JBC

JBC werd in 1975 opgericht door Jean-Baptiste Claes en is een familiebedrijf pur sang dat vandaag zij aan zij geleid wordt door Bart en Ann Claes. Met haar sterke positie op het middensegment heeft JBC oog voor alle leden van het gezin en elk budget. Het bedrijf heeft als doel de laatste modetrends te vertalen in betaalbare, kwaliteitsvolle kleding die duurzaam wordt geproduceerd. Het bedrijf heeft een sterke omnichannel-aanpak en behaalde in 2016 een omzet van 240 miljoen euro (incl. btw). Een ambitie die resulteert in collecties met een lokale insteek en respect voor mens en milieu. JBC is sinds 1 april 2015 lid van Fair Wear Foundation en is bovendien de eerste Belgische retailer die het Bangladesh Veiligheidsakkoord heeft ondertekend. Claes Retail Group (CRG), de overkoepelende holding boven JBC en Mayerline, telt meer dan 1500 medewerkers (direct en indirect) en bezit zo’n 210 winkels in België, Duitsland en Luxemburg, waarvan 146 JBC-winkels en 64 Mayerline-winkels. CRG behaalde in 2016 een omzet van 287 miljoen euro (incl. btw) en Mayerline tekende een omzet van 47 miljoen euro (incl. btw) op.